ЕВРОБАБИ

Zabardo78

Фолклорният състав „Евробаби”, създаден към читалище „Христо Ботев“ в Забърдо, стана популярен с цял репертоар от песни. Самодейците от състава са известни не само с прекрасните изпълнения на народни песни, но и с чувството си за хумор и закачки към световноизвестни личности.

Zabardo64

Една от първите им прояви е песен за встъпващия в длъжност в първия си манадат американски президент Барак Обама. Чрез песента те му пожелаха успехи и родопско дълголетие. В отговор на поздрава, бабите се получили писмо от Овалния кабинет, в което им благодарят за музикалния фолклор и отправят благопожелания към селото.
Ето и част от текста на песента:
„Торнали ми са торнали, забърдовскине певици
Във Америка да вървят, Барак Обама да видят.
Барак Обама да видят, със песен да го поздравят.
Със песен да го поздравят – президент са го избрали.
Президент са го избрали, здраве и живот желаем“.

Zabardo50
Забърдовските баби се трогнаха и от невероятната история на британския принц Уилям и обикновеното момиче Кейт. Бабите направиха интерпретация на родопската песен „Ела се вие превива“, която звучи на всяка сватба в планината.
Специалният текст за кралската двойка е:
„Ела се вие превива, Кейт се с рода прощава,прощавай рода голяма и ти ми мила майчице!Прошка ми прости майчице,дето си мене носила девет месеца на сърце и три годинки на ръце. Забюлих майко, залюбих Уилям принц млади британски, млада принцеса да ида в Бъкингамския дворец“.

Zabardo27