СТАРОБЪЛГАРСКА ЮРТА

Zabardo22

Юртата побира 30 души едновременно и е изработена изцяло от естествени материали, както са правили древните номади. Скелетът й е от дървени греди, стените са от смес от 6 пласта козина от кози, вълна от овце и глина. В средата има огнище, а на тавана слънце от дърво, с което се отъждествяват всички символи на древното прабългарско жилище. Юртата е с диаметър 6 метра и е висока 3.80 метра. През зимата държи топло, а през лятото хладно.

Zabardo77

Атракцията е в центъра на село Забърдо. Изработката й струва около 15 хил.лв. Още на откриването й през 2011 г. доста любопитни туристи пробваха дали наистина китайския календар ще открие пола на детето им по родените им вече наследници. По него според годините, на които е жената и месеца, който избере се определя дали момиче и момче ще зачене. Този хороскоп в древна китайска императорска гробница в продължение на 700 години и бил удивително точен.
Идеята за юртата е на кмета на селото Валентин Черпоков. Препоръки и насоки как да построи юртата, за да е автентична, е давал Темиртай Избастин, управляващ посолството на Репулбика Казахстан у нас. В родината му най-старите открити юрти са още от 2 хилядолетие преди Христа.

Zabardo75